Toen in de zomer van 2020 de teugels weer iets mochten vieren in het kader van de maatregelen omtrent de Coronapandemie, waren we blij dat we open konden met de Zomerwerf. Door ruimtelijk ontwerpbureau Overtreders W werd een multifunctioneel grid ontworpen voor de Load Out. Binnen dit grid werden mogelijkheden gemaakt voor sport en spel, picknicken, kleinschalige optredens en niet te vergeten onze werftuintjes. Een ander onderdeel was het eerste basketbalveld van 3X3 Unites op NDSM en het toernooi wat zij van de zomer organiseerden. Een ander opvallend element was de bokszak van Boogieland, zodat mensen in de buitenlucht kunnen (kick)boksen. We, Stichting NDSM-werf, waren blij dat we met al die ruimte die we ‘over’ hadden toch iets hebben kunnen geven aan de stad.
In de zomer van coronajaar 2020 was er een heuse aardappelberg op NDSM
In juni van dat jaar werd op initiatief van Jur Jacobs en het Slow Food Youth Network Nederland in samenwerking met Stichting Samen Tegen Voedselverspilling 20.000 kilo aardappelen uitgestort op de werf. Via de app Too Good To Go konden Amsterdammers voor een prikkie piepers komen scheppen op de Load Out, vlakbij Pllek. De actie was een groot succes en aan het einde van de middag was de berg weg. Wij vermoeden dat de afgelopen week een hoop frieten, stamppotten en aardappelgratins werd gegeten.
Slow Food Youth Network (SFYN) is een internationale jongerenbeweging die zich inzet voor een goed en eerlijk voedselsysteem. De organisatie gelooft dat jongeren een belangrijke rol moeten spelen in de toekomst van de voedselproductie en -consumptie. Daarom proberen ze jonge consumenten, producenten, boeren, koks en studenten dichter bij elkaar te brengen. Dit doen ze door middel van eat-ins, proeverijen en evenementen zoals World Disco Soup Day. “We moeten samen werken aan een meer veerkrachtig voedselsysteem waar minder voedsel wordt verspild, de boer een eerlijke prijs krijgt en waar goed voedsel voor iedereen beschikbaar is”, vertelt Lianne de Bie, directeur van Slow Food Youth Network Nederland.
Er was een mooie mix van mensen: van Oud-Noorderlingen tot mensen met Tesla’s uit ’t Gooi.
De organisatie was heel tevreden over de opkomst van een heel divers publiek en schatten dat er, verdeeld over de hele dag, aan meer dan 600 Amsterdammers aardappels zijn verkocht. Mede-initiatiefnemer Jur Jacobs: “Wat ik persoonlijk het leukste vond is dat er een mooie mix aan publiek was, van Oud-Noorderlingen tot mensen met Tesla’s uit ’t Gooi. Alle leeftijden, afkomsten en groepen waren aanwezig.”
De actie van afgelopen zaterdag staat niet op zich zelf. Er zijn veel overschotten van voedingsmiddelen in Nederland, het gaat niet alleen om de aardappelen die van de verspilling zijn gered. Stichting Samen Tegen Voedselverspilling wil meer bewustzijn creëren over voedselverspilling in het algemeen: “In Nederland zijn er juist nu overschotten vanwege COVID-19, terwijl grote delen van Afrika te kampen heeft met dreigende honger. Dit is iets dat wij gezamenlijk op moeten lossen”, aldus Toine Timmermans, directeur Stichting Samen Tegen Voedselverspilling.
Stichting NDSM-werf vindt het onderliggende probleem erg belangrijk en is blij dat ze een bijdrage heeft kunnen leveren aan de bewustwording rondom dit thema. Bovendien heeft de organisatie de ambitie met de werf een proeftuin te worden voor duurzaamheid, circulariteit en vergroening, ook in relatie tot de anderhalvemeterstad. De stichting heeft zelf de afgelopen weken gewerkt aan een intelligente opening up van het terrein en heeft de eerste stap gezet met de Werftuin: moestuinbakken voor Amsterdammers die zelf geen tuin hebben. Hiervoor werkt de Stichting samen met partners als De Onkruidenier. Zo kunnen mensen veilig hun eigen groenten en kruiden verbouwen op de werf, voorzien van een speciaal ontworpen grid waarin de anderhalvemetermaatregelen geborgd zijn. Mogelijk worden er in de toekomst meer acties opgezet.
Multidisciplinair kunstenaar Willem de Haan maakte een landingsbaan van de Y-helling.
Multidisciplinair kunstenaar Willem de Haan benadert serieuze vraagstukken op een cartooneske, sculpturale en soms lachwekkende manier om hiermee een ode te brengen aan een bepaald object, onderwerp of situatie. Met de site-specifieke installatie ‘Landingstrip’ bracht hij een eerbetoon aan de uitzonderlijk ruimtelijke omgeving van de monumentale NDSM-werf en creëerde hij een vervreemdende situatie, waarbij de grenzen tussen script en werkelijkheid vervaagden.
De absurdistische presentatie Airport Noord ging in op de vraag waarvoor de multi-inzetbare ruimte, die oorspronkelijk diende voor de internationale infrastructuur, in de toekomst gebruikt kon worden. De installatie Landing Strip op de Y-helling was onderdeel van het overkoepelende project Airport Noord en was een verlengstuk van de fictieve Departure Lounge, die Willem de Haan samen met Kamagurka opende bij galerie Patty Morgan.
Tandenborstel, oortjes, schone sokken, paspoort? Check! De wekker voor de eerste trein naar het vliegveld was gezet, maar toen… FLIGHT CANCELLED. Dus terug naar huis.
Rond de installatie Landing Strip vond op woensdag 14 augustus een afsluitende performance plaats: in CANCELLED | A Performance by Willem de Haan toonde Willem dat hoe hard hij ook zijn best deed, sommige dingen buiten zijn macht lagen. Want wanneer kon je niet anders dan je aan het lot overgeven? En wat bracht dat lot met zich mee?
De installatie Landing Strip en het project Airport Noord boden, in navolging van de Noord-Zuidlijn, een nieuwe fictieve verbinding tussen Amsterdam-Noord met de stad aan de overkant en de rest van de wereld.
Dit project werd (mede) mogelijk gemaakt door het Amsterdams Fonds voor de Kunsten.
Dries Verhoeven benaderde de mens en de kunstmatigheid op NDSM
Tot 20 oktober 2019 was het werk Happiness van Studio Dries Verhoeven te zien op de NDSM-werf. Het werk benadert het gebied waar mens en kunstmatigheid samenvallen, waar artificiële middelen ons helpen weer of meer mens te zijn, of dat menszijn juist voor even te verlaten. In Happiness verkent Dries de wereld van kunstmatig geluk dat zich aandient in de vorm van drugs, pijnstillers en antidepressiva. Op straat staat een klein apotheekgebouw. Een humanoid – een menselijk uitziende robot – werkt er als apothekersassistente. Ze vertelt ons over de middelen waarmee we de serotonine- en dopaminelevels in onze hersenen kunnen afregelen, en zo onze werkelijkheid en waarneming kunnen bijstellen. Bewegen we richting een wereld waar we lyrisch zijn op afspraak, programmeerbaar in ons gevoel?
Nu het gebruik van recreatieve drugs in het uitgaansleven mainstream lijkt te worden, en het stigma op antidepressiva begint te verdwijnen, verschuift ons idee van wat emoties zijn. Niet langer zien we ze als authentieke waarachtige belevingen, maar als chemische processen in onze hersenen, die we naar hartenlust kunnen beïnvloeden. Met het afregelen van de hoeveelheid serotonine en dopamine zijn we in staat onze werkelijkheid en waarneming te creëren. Politiek en maatschappelijk is er nogal wat argwaan jegens de farmaceutica van de bewustzijnsbeïnvloeding, maar hoe houdbaar is die terughoudende omgang met het kunstmatige in het licht van technologische ontwikkelingen en de groeiende vraag?
Ter finnisage werd op 20 oktober 2019, tijdens ADE Hangover, in Sociëteit Sexyland de artist talk “Happiness on Demand” georganiseerd. Dries Verhoeven ging in gesprek met Machteld Busz (initiatiefnemer van Poppi: Drugs Museum Amsterdam) en journalist Thijs Roes (De Correspondent en Vice Media) die zich verdiepte in het drugsbeleid van de toekomst. De talk werd geduid door auteur Marian Donner met passende passages uit haar Zelfverwoestingsboek, dat geïnspireerd is door ‘Happiness’. Voor de gelegenheid was er een speciaal kunstwerk te bewonderen van Poppi Drugsmuseum Amsterdam.
Happiness was een coproductie met Stichting NDSM-werf & SPRING Performing Arts Festival.
In vier weekenden traden jonge theatermakers uit de circus-, mime- en theaterscholen optreden op op NDSM.
Step Right Up was een project van het Straattheater Instituut Nederland (SIN), dat op de NDSM-werf gevestigd was. Bekende theatermaker én winnaar van de NDSM Open Call 2018, Pieter Post, coachte de talenten in aanloop naar hun voorstellingen. Op 3, 4, 18 & 19 mei, 10 & 11 juli en 28 & 29 september 2019 bood de NDSM-werf ruimte aan een podium voor nieuwe straattheaterartiesten uit binnen- en buitenland. Op de locatie werden voorstellingen gegeven tussen 13:00 en 18:00. Deze waren gratis toegankelijk en geschikt voor alle leeftijden. Ook was er een terrasje waar eten en drinken verkrijgbaar waren om tijdens de voorstelling van te genieten.
Straattheater Instituut Nederland en Step Right Up
Straattheater nam in Nederland, in tegenstelling tot de ons omringende landen, maar een kleine plaats in binnen het culturele bewustzijn. Terwijl het juist een geweldige leerschool bood voor jonge talenten. Door op straat te spelen konden zij experimenteren, directe interactie aangaan met het publiek en zo getraind worden in het creëren van betrokkenheid. Zowel timing als improvisatie waren van groot belang!
Om jonge makers kennis te laten maken met de leerschool van het straattheater, bood het SIN door middel van Step Right Up een coachingstraject en podium voor deze speelvorm van actie en reactie, uitdaging en antwoord. De talenten repeteerden onder leiding van theatermaker en regisseur Pieter Post in het SIN-theater. Het SIN was een speeltuin en ontmoetingsoord voor alle genres, soorten en maten internationale theatermakers.
De artiesten
Het eerste weekend stond in het teken van Troubamour (Marrit Bausch en Ursel Braaksma) met de voorstelling Groundless. Groundless was een fysieke straattheatervoorstelling over grenzen, grenzeloosheid en de drang naar begrenzing. Over jezelf aanpassen aan de ander en daarmee soms een stukje van jezelf kunnen verliezen. De vraag die centraal stond was: wat bleef er over van jezelf, van een groep, of zelfs van een land, als de grenzen vervaagden?
Het tweede weekend was voor Milan Seegers, met de voorstelling Koekoek. Koekoek was een fantasierijke circusvoorstelling die de verschillen vierde die onze wereld kleur gaven. Milan was een maffe en absurde verschijning die met plezier kunsten met zijn eieren liet zien. Hieruit ontstond een acrobatische choreografie over jezelf oprapen, afstoffen en vooral nooit opgeven!
Het derde weekend was het podium voor Julia Campistany, met een voorstelling over de fragiliteit van harmonie: It happens. Door middel van comedy en beweging ontstond een dialoog tussen succes en falen, schoonheid en schaamte en sereniteit en onrust. Juist wanneer je dacht dat alles goed was, maakte je je zorgen over wat er misschien fout zou gaan.
Voor het laatste weekend, tijdens de NDSM Open op zaterdag 28 september 2019, stond een verrassingsoptreden op de planning!
Verschillende (licht)werken van Navid Nuur op NDSM
Beeldend kunstenaar Navid Nuur is gefascineerd door de werking van de menselijke waarneming. Zijn werken zijn daardoor een samenspel tussen materiaal, architectuur en zintuigelijke verschijnselen. Licht en duisternis zijn hierin al jarenlang een terugkerend element. Voor Navid Nuur is licht allesbehalve eenduidig.
In zijn serie THE AFTER GLOW beschouwde Navid de tomeloze mogelijkheden ervan. THE AFTER GLOW III was hierin zijn nieuwste kunstwerk, speciaal gemaakt voor de NDSM-werf. Het kunstproject was op drie vaste locaties te zien, waar het zich vermengde met de architectuur van de oude scheepswerf.
Een vierde element van het project was een krant, getiteld THE AFTER GLOW, issue 3. Deze was op verschillende punten op de werf verspreid te vinden.
Over Navid Nuur
Navid Nuur (Teheran, 1976) woont en werkt in Den Haag. Grote internationale solo-exposities waren te o.a. zien bij Trafó House of Contemporary Arts in Boedapest, Marta Herford te Herford, Bonnefantenmuseum in Maastricht, Parasol Unit in Londen, S.M.A.K in Gent, Kunsthalle Fridericianum in Kassel en De Hallen te Haarlem. In 2019 volgt een solotentoonstelling met nieuw werk in het Gemeentemuseum Den Haag.
Staal, ijzer, kunst en performance op één plek op NDSM.
Ferrotopia was een kunstinstallatie in de openbare ruimte, een Gesamtkunstwerk en pop-upmuseum inéén. De kunstinstallatie was een ode aan ijzer (ferro = ijzer) en bestond uit een verzameling karaktervolle gebouwen, gegroepeerd rondom een centraal plein. Onderdelen hiervan waren gedurende de voorgaande drie jaar al te zien geweest op de Ruhrtriënnale in Bochum (Duitsland) en bij het Centre Pompidou in Parijs (Frankrijk). Op de NDSM-werf werd daar een nieuw werk aan toegevoegd: het Valhamerhuis, een plek voor destructie en recycling. Het ensemble werd afgemaakt met de unieke Happy Gietloods, een volledig ingerichte en bedrijfsklare metaalwerkplaats, smederij en gieterij.
Cross-over programmering
Tegen het decor van Ferrotopia ontvouwde zich vanaf de opening een programma met beeldende kunst, vormgeving, theater, film, muziek en lezingen. Hierin werd de romantiek van het industriële erfgoed gekoppeld aan de herontdekking van nieuwe industrie en ambacht in een circulaire economie. Dit programma kwam tot stand in samenwerking met onder andere Over het IJ Festival, Partizan Publik, MU Eindhoven, EYE Filmmuseum en uiteraard Atelier Van Lieshout zelf.
Middelpunt van de installatie was de Domestikator, die vanwege haar seksueel getinte uitstraling internationaal stof had doen opwaaien. Atelier Van Lieshout verduidelijkte de thematiek van dit kunstwerk als volgt:
"Domestikator reflects on the way humans cultivate and domesticate the world by applying their ingenuity and creativity, yet how at the same time they challenge ethical and real borders by new technologies. With the artwork, artist Joep van Lieshout wants to start a dialogue about these positive and negative forces, while playfully addressing one of the last few remaining hypocritical taboos.”
Ferrotopia werd gerealiseerd in opdracht van de Stichting NDSM-werf. Het project werd mede mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van de Gemeente Amsterdam, het Mondriaan Fonds, Stadsdeel Amsterdam-Noord, Stichting Doen, het Amsterdams Fonds voor de Kunst en Fonds 21, en met medewerking van BeamSystems en Pllek.
Monolith betrof een vergelijkbaar object als de monoliet uit Kubricks film 2001: A Space Odyssey. Het grote verschil was dat hier water van beneden naar boven over de rechthoekige vorm stroomde om aan de achterkant weer neer te kletteren. Alle werken van Feigl werden aangedreven door een bepaalde techniek, die misschien niet eens altijd even ingewikkeld was, maar wel iedere keer weer zorgde voor een indrukwekkend en groots beeld. Dit werk stond symbool voor het geheimzinnige en onverklaarbare in onze wereld. De herkomst en de kracht die al dan niet uitgingen van het object in de film bleven ondoorgrondelijk, en zo was het in de echte wereld net zo goed nog steeds niet mogelijk om overal grip op te krijgen.
2001: A Space Odyssey
Aan het begin van Stanley Kubricks iconische film 2001: A Space Odyssey werd een groep mensapen in hun prehistorische, woestijnachtige omgeving plots overvallen door een vreemde nieuwe aanwezigheid. Een enorme zwarte rechthoekige monoliet verscheen in hun midden en vormde daarmee een sterk visueel contrast. Met enige argwaan raakten de apen dit vreemde object aan, waarvan totaal onduidelijk was waar het vandaan was gekomen. De monoliet kon op verschillende manieren worden geïnterpreteerd, maar moest in ieder geval gezien worden als een katalysator voor de ontwikkeling in de menselijke evolutie. Het object zette een bepaalde intelligentie in gang die voor vooruitgang zorgde, een behoefte die ook buiten de fictieve wereld van de film eigen was aan de mens, die altijd streefde naar verbetering door middel van steeds verdergaande technologische en digitale hulpmiddelen.
Over Zoro Feigl
Zoro Feigl (Amsterdam, 1983) maakte werk dat bewoog. Feigl was gefascineerd door de vraag waarom dingen werkten zoals ze werkten en waarom iets bewoog zoals het bewoog. Veel van zijn werk was ontworpen voor tentoonstelling in grote ruimten en kon daarmee naast fascinerend ook intimiderend of zelfs dreigend worden ervaren. De sculpturen bewogen volgens hun eigen, soms voorspelbare en dan weer verrassende ritme. Dat was voor Zoro de kunst: het materiaal en de beweging doorgronden en deze weten te orkestreren.
Feigls werk was onder andere te zien in Rijksmuseum Twenthe, Stedelijk Museum Schiedam en Museum Voorlinden, en daarnaast bij de Verbeke Foundation (België) en exposities in China, Japan, Brazilië, Rusland, Italië en Bulgarije. In 2017 zette Koning Willem-Alexander het kunstwerk ECHO ‘aan’ bij de opening van het vernieuwde Haagse rijkskantoorgebouw, dat onder meer de ministeries van Buitenlandse Zaken en Infrastructuur en Waterstaat huisvestte.
De NDSM-werf is met zijn wijdsheid, industriële gebouwen en ruige sfeer een merkwaardig deel van de stad. In opdracht van Stichting NDSM- werf zwierf beeldend kunstenaar Jaap Scheeren enkele maanden over het terrein en legde het ongepolijste karakter vast in een collectie levensgrote landschapsportretten. In zijn werk gaat hij op zoek naar de verborgen vertellingen onder het onstuimige oppervlakte van de NDSM. De fotoserie is daarmee een ode aan de werf als een plek voor de verbeelding.
De beelden waren later te zien in de speciale NDSM-editie van het Mr. Motley Magazine.
Interview: Manaf Halbouni over zijn werk 'Monument'
tekst:
Julia Lefeber
De Syrisch-Duitse kunstenaar Manaf Halbouni (1984) zette in 2022 drie bussen rechtop neer op de NDSM-werf.
Manaf Halbouni werd geboren in Damascus, Syrië, waar hij het grootste deel van zijn leven doorbracht en momenteel – zoals hij zelf zegt – “werkt en woont hij overal”. In 2008 voltooide hij zijn studie beeldhouwen aan de Universiteit voor Schone Kunsten in zijn geboortestad, waarna hij naar Dresden verhuisde waar hij aan de Kunstacademie een diploma Beeldende Kunst behaalde. Halbouni’s werk omvat een breed scala aan media, waaronder alledaagse voorwerpen en materialen, en wordt gekenmerkt door een maatschappijkritische benadering van thema’s die verband houden met oorlog, wereldwijde conflicten, vluchten, grenzen en migratie. De kunstenaar schuwt niet om de openbare ruimte te gebruiken als podium voor zijn kunst, wat in het verleden zeker voor heel wat opschudding heeft gezorgd. Dit artikel illustreert de totstandkoming van een van Halbouni’s meest iconische werken ‘Monument’ dat nu te zien is op de NDSM.
Met vijf verschillende vrachtwagens is Halbouni’s immense werk Monument van de opslagplaats in Berlijn naar het NDSM-terrein in Amsterdam vervoerd. Deze twaalf meter hoge installatie bestaat uit drie Duitse personenbussen die naast elkaar zijn geplaatst en rechtop met de “neuzen” naar de hemel zijn gekeerd. Door zijn omvang en compositie verdwijnt Monument zeker niet in de achtergrond van de uitgestrekte kade, maar trekt het onmiddellijk de aandacht bij het uitstappen van de veerboot. De installatie was al in 2017 voor het eerst tentoongesteld op de Neumarkt in Dresden in Duitsland en is nog tot eind augustus te bewonderen op de NDSM.
Terwijl hij zijn werk ‘Nowhere is home’ exposeerde op de Biënnale van Venetië in 2015, las Halbouni op een ochtend het nieuws en stuitte op het wijdverspreide beeld dat de Syrische fotograaf Karam Al-Masri maakte in de wijk Bustan al-Qasr in Aleppo. De foto van 14 maart toont hoe drie vernielde openbare bussen overeind waren gezet om een barricade te vormen die burgers moest beschermen tegen sluipschutters toen de burgeroorlog van het land een hoogtepunt bereikte. “Ik zag het beeld en bedacht me hoe fantastisch het is wat mensen doen om zichzelf te beschermen”, zegt Halbouni. “Ze blokkeerden de straten voor sluipschutters zodat ze hun winkels aan de andere kant van de barricade konden openen”, vervolgt Halbouni. “Ik begon op papier te spelen door de bussen uit te knippen met Photoshop. Ik plaatste ze [hypothetisch] op openbare pleinen in Europa en beeldde me in dat dit een vredessculptuur is tegen de oorlog”.
Twee jaar verstreken tussen het experimenteren met het idee en de eerste uitvoering ervan. In de loop van die periode vroeg Kunsthaus Dresden Halbouni om een werk te maken voor hun culturele festival Am Fluss, zu Kulturen des Ankommens [Bij de rivier, over culturen van aankomst]. Halbouni liet hen de beelden zien die hij met Photoshop had gemaakt en zei: “Wat dacht je ervan om dat te doen?”. Zijn voorstel werd met enige terughoudendheid ontvangen, omdat het – gezien de omvang ervan – een zeer ambitieus plan was. De kunstenaar had echter al een idee bedacht voor de constructie van het werk, zodat de bussen stevig konden blijven staan. Na verdere onderhandelingen met de stad kregen ze toestemming om het project te vervolgen, en met donaties van de lokale gemeenschap konden ze dat ook doen.
En er is altijd oorlog, maar er is ook wederopbouw.
In 2017 werd Monument geïnstalleerd op de Neumarkt in Dresden ter hoogte van de Frauenkirche; een zeer symbolische locatie gezien de kerk werd gesloopt in de Tweede Wereldoorlog en herbouwd na de Duitse hereniging. “Ik heb historisch onderzoek gedaan naar de situatie in Dresden in ’45 toen het gebombardeerd werd en Aleppo in 2015 dat door de bombardementen bijna volledig verwoest werd. Ik wilde laten zien hoe oorlog en vrede heel snel kunnen omslaan”, zegt Halbouni. “En er is altijd oorlog, maar er is ook wederopbouw. Dresden werd herbouwd nadat de oorlog voorbij was. Er is dus ook hoop voor de mensen in Aleppo en het Midden-Oosten in het algemeen. Maar eerst moet de oorlog stoppen”. Het monument – als een “onbeschadigd” symbool van hoop – werd geplaatst op het plein enkele dagen voor de jaarlijkse herdenkingsdag op 13 februari waar de slachtoffers van het bombardement van de stad worden herdacht.
Hoewel Halbouni’s Monument bedoeld is om een brug te slaan tussen de oorlogservaringen van het Midden-Oosten en Europa, werd het werk – op zijn zachtst gezegd – niet erg goed ontvangen door een deel van de toeschouwers. Dresden is de thuisbasis van de rechtse anti-immigratiebeweging Pegida waarvan aanhangers klaarstonden om de opening in 2017 heftig te verstoren en het werk te bekritiseren. Ongeveer 400 mensen schreeuwden Halbouni toe toen hij probeerde uit te wijden over de betekenis ervan. “Ze zagen het niet als een vredesmonument, maar als een provocatie van mij om de Duitse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog te beledigen. Dat was helemaal niet de bedoeling!”, legt Halbouni uit. “Het is een verwijzing naar alle oorlogsslachtoffers, geïnspireerd op een beeld uit Syrië. Maar de extreemrechtse dynamiek is altijd heel interessant, omdat ze verhalen proberen bij te stellen om ze in hun eigen straatje te laten passen. Ze hadden de betekenis van het werk veranderd om het in een hatelijk daglicht te stellen. Dit had nogal een impact”. Halbouni moet wel sterk in zijn schoenen staan, omdat hij ook te maken kreeg met een ontelbaar aantal haatmails en doodsbedreigingen. Hoe hij daarmee omgegaan is? Wel, Halbouni gaf er een artistieke draai aan. “Ik heb er eigenlijk een kunstwerk van gemaakt. Ik heb 15 van die e-mails afgedrukt – ’the best of’ – en ze in een tentoonstelling laten zien”.
Veel mensen zagen het niet als kunst. Ze noemden het Schrott of troep.
Bovendien was kunst in de openbare ruimte op dat moment een heet hangijzer van de discussie in Dresden. De driedelige ‘readymade’ installatie raakt sterk aan de eeuwig voortdurende vraag wat kunst is of juist niet. “Veel mensen zagen het niet als kunst. Ze noemden het Schrott of troep”, merkt de kunstenaar op. Ook hier in Amsterdam hebben sommige mensen op sociale media hun scepsis geuit over de vraag waarom dit als kunst wordt beschouwd, mogelijk zonder de achtergrond ervan te kennen. Halbouni gebruikt echter doelbewust veel pasklare kunst in zijn werk die mensen kunnen herkennen uit het dagelijks leven. “Je kunt mensen daarmee veel beter bereiken en ze met je werk laten interageren of erover laten nadenken dan wanneer het iets gecompliceerds zou zijn”, legt Halbouni uit. De kunstenaar observeert graag hoe mensen zich met zijn werk in de openbare ruimte inlaten en hij merkte dat er in 2017 iets interessants gebeurde op de Neumarkt in Dresden. “Het grappige was dat iedereen voor de bussen bijeenkwam om die discussies te voeren; zowel degenen die voor openbare kunst waren als degenen die ertegen waren, stonden daar de hele tijd te praten. Dat was geweldig. Ze waren niet tegen elkaar aan het schreeuwen. Het was als in een parlement”, legt de kunstenaar uit. De installatie was twee maanden lang in Dresden te zien en in die periode was het er altijd druk. “Normaal is het een plek waar alleen toeristen komen, maar tijdens die twee maanden was heel Dresden er”.
Voor Halbouni stelt het tentoonstellen van zijn werk in de openbare ruimte hem in staat om met mensen te discuteren en te begrijpen wat zij ervan denken. “De openbare ruimte is die onschuldige plek waar je iedereen kunt bereiken. Technisch gezien verplicht je mensen om naar iets te kijken, omdat ze er niet aan kunnen ontsnappen. In tegenstelling tot binnengalerijen waar mensen besluiten naartoe te gaan”, aldus de kunstenaar. “Ik laat dingen op een andere manier zien dan je ze kent. Meestal ergeren mensen zich in eerste instantie aan mijn werk. Maar dan merk ik hoe ze erover gaan nadenken en later dat ‘Oh, nu begrijp ik het’ moment hebben. Dat gebeurt vaak met Monument“. Halbouni nam zelfs de moed om in 2015 een extreemrechtse demonstratie in Dresden te bezoeken, waar hij als Sachse auf der Flught [Saks op de vlucht] een vluchtelingenscenario creëerde op de Theatherplatz en gesprekken aanging met demonstranten om hun oppositionele standpunt te begrijpen. Dit was zijn eerste openbare kunstinstallatie en ook al was er een demonstratie gaande, de ontmoetingen die er plaatsvonden waren niet agressief. “Een heel belangrijk gegeven is dat wanneer je in gesprek gaat met mensen die jouw mening niet delen, je een neutraal ontmoetingspunt nodig hebt. Monument was precies dat in 2017″, legt Halbouni uit.
Met de gebeurtenissen in Oekraïne en alle agressies overal, hebben we het meer dan ooit nodig. We hebben vrede nodig.
Na Dresden werd Monument in 2017 neergezet bij de Brandenburger Tor in Berlijn tijdens het Berliner Herbstsalon festival. Ook hier voegde de context van deze locatie een extra laag symboliek toe aan het werk, aangezien de poort ooit de verdeling van de stad in Oost en West belichaamde, maar ook de hereniging sinds de val van de Berlijnse Muur vertegenwoordigt. Nu, vijf jaar later, heeft Amsterdam de eer dit gedenkwaardige werk te huisvesten en de aandacht te vestigen op en de stemmen uit het Midden-Oosten te verbinden met die uit Oekraïne en andere conflictgebieden. De onthulling van het werk vond plaats op 7 juli onder muzikale begeleiding van het Marmoucha Orchestra. Halbouni’s project wordt op de werf gepresenteerd in het kader van de programmareeks ‘(Un)Monumenting’ van de Stichting NDSM-werf. Centraal in dit programma staat de vraag: “Wat zou een monument vandaag de dag moeten of kunnen zijn en voor wie?” waarop de kunstenaar wordt gevraagd te reflecteren. Volgens Halbouni moet een monument een boodschap overbrengen aan het publiek. “Monument draagt de boodschap uit om na te denken over oorlog en vrede. Ik hoop dat we allemaal een moment nemen en stilstaan bij onze daden en de gevolgen daarvan”, aldus de kunstenaar. “Met de gebeurtenissen in Oekraïne en alle agressies overal, hebben we het meer dan ooit nodig. We hebben vrede nodig.”
Credits and references
Lees
Interview: Manaf Halbouni over zijn werk 'Monument'
NDSM X S3 E6: directeur van Nieuw Dakota Ellis Kat
tekst:
In deze aflevering spreken we met Ellis Kat, directeur van Nieuw Dakota. Hoewel ze al bijna een jaar aan het roer staat van deze tentoonstellingsruimte voor hedendaagse kunst, zullen pas in september de eerste programma’s uit eigen koker te zien zijn. Hoog tijd dus om nader kennis te maken.
Mijn belangrijkste les? Altijd ja zeggen
Ellis Kat kwam met een knaller binnen op de werf door een interview waar met name haar uitspraken ‘ik wil in plassen springen’ en ‘laten we de boel in de fik steken’ bleven hangen. Maar ondanks dat ze een van de jongste directeuren in de kunstwereld is (zo niet de jongste), heeft ze al een indrukwekkend CV. Ze kan dan ook niet wachten om met haar eigen programmering van start te gaan, waarbij het experiment en van de paden afwijken centraal staat. In deze aflevering hoor je er alles over, en ook waar ze haar belangrijkste lessen heeft geleerd. Luister deze nieuwe aflevering hier terug.
Credits and references
Luister
NDSM X S3 E6: directeur van Nieuw Dakota Ellis Kat
De drie grote billboards die verspreid staan op de NDSM zijn vernieuwd met werk van niemand minder dan de Zuid-Afrikaanse fotograaf Zanele Muholi (die/diens). Muholi is een geëngageerde fotograaf die – door een activistische lens – de zwarte LGBTQI-identiteit in Zuid-Afrika onderzoekt en documenteert.
Al meer dan twintig jaar legt Muholi zwarte queer, transgender en intersekse mensen vast door diens lens, wat heeft geresulteerd in krachtige contrasterende zwart-wit portretten waarmee die de betekenis van ‘zwartheid’ opnieuw opeist en de clichématige, stereotiepe beelden van zwarte mensen ondermijnt. Diens werk is een oprechte weergave van de zwarte en queer identiteit waarvan de veelzijdigheid op een gevierde manier wordt getoond. De mensen op diens foto’s zijn voor de fotograaf niet “slechts” modellen, maar eerder deelnemers die evenveel bijdragen aan de foto als henzelf.
De werken die op de NDSM te zien zijn, zijn allemaal zelfportretten van de kunstenaar waarbij Muholi in twee gevallen rechtstreeks in de camera kijkt, of liever, in de ogen van de toeschouwer. Muholi heeft het contrast van de beelden verhoogd zodat de kleur van diens huid wordt benadrukt. Bovendien neemt Muholi in elke foto – door het gebruik van alledaagse materie – een andere gedaante aan, waardoor die in verschillende personages verandert. In het werk ‘Kodwa I, Amsterdam’ (2017) is de kunstenaar gedrapeerd in haar waarmee die opnieuw de strijd aangaat met stereotypen omtrent Afrikanen.
In de loop der jaren is diens werk tentoongesteld in toonaangevende musea wereldwijd, zoals Tate Modern in Londen en het Guggenheim Museum in New York. In 2017 debuteerde Muholi diens fotoserie ‘Somnyama Ngonyama’ (Hail, the Dark Lioness) in Nederland in het Stedelijk Museum in Amsterdam, samen met een selectie foto’s uit diens serie ‘Faces and Phases’ en ‘Brave Beauties’. Met meerdere prijzen op zak is Muholi uitgegroeid tot een van de meest geprezen fotografen van deze tijd.
De meeslepende werken die op de NDSM Billboards worden getoond, waren te zien tijdens Pride week Amsterdam.
In deze aflevering van NDSM X spreken we met Jarwo Gibson. Naast zijn eigen winkel ABCND in Amsterdam-Noord, doet hij nog tal van andere dingen.
Jarwo Gibson omringt zich graag met andere getalenteerde makers, brengt deze samen en wil hen een podium bieden. Om die reden is hij ook geselecteerd voor het Young Curator programma van Stichting NDSM-werf. Tijdens de Museumnacht gaat hij een programma samenstellen. Benieuwd naar Jarwo? Luister dan snel naar de nieuwste aflevering van NDSM X.
Visuals: Benjamin Kotek, Gert Jan van Rooij, Ruben B Pescos, Jann Senn
Wie zich een weg baant over de werf zal het nieuwe werk ‘Barrier Tape’ al vanaf een afstandje kunnen horen. De ontelbare afzetlinten die aan parallelle snaren hangen, dansen samen op het ritme van de wind en bezoekers kunnen zich door en om deze hypnotiserende “golven” heen bewegen. Het brein achter deze multi-sensorische ervaring is de Spaanse kunstenaar SpY wiens werk in vele stedelijke openbare ruimten internationaal is verschenen. SpY staat bekend om zijn spectaculaire en grootschalige publieke interventies en installaties die in dialoog staan met de omgeving. De kunstenaar speelt met een contrast in de esthetiek van zijn werk en de herkenbare alledaagse stedelijke gebruiksvoorwerpen waaruit het bestaat en betrekt daarnaast toeschouwers als actieve deelnemers aan het artistieke proces. SpY ontwerpt en realiseert zijn projecten vanuit zijn platform SpY Studio. ‘Barrier Tape’ is tot 26 september op de werf te zien en wij hebben in een interview al onze prangende vragen over dit werk aan de kunstenaar gesteld.
Wie SpY is, is nogal een mysterie. Hoewel wat je doet – je werk – in veel steden over de hele wereld te zien is (geweest). Hoe zou je de essentie van je werk omschrijven?
Mijn doel is het publiek rechtstreeks aan te spreken om reflectie en dialoog op te wekken, hen te ondervragen en hen te laten optreden als actieve in plaats van passieve subjecten. In die zin vergemakkelijkt en bevordert de stedelijke omgeving dit proces.
Ik kijk verder dan het formalisme of de esthetiek van de werken, zodat mijn eigen artistieke houding en die van het publiek een manier wordt om het werk in zijn geheel op te bouwen.
Observeren en ontvankelijk zijn voor de dialoog met de stad, is al jaren het proces en het kader waarin ik mijn ideeën heb uitgedrukt en gecommuniceerd.
Je werk is erg publiekelijk, maar jij als kunstenaar niet. Wat is de motivatie achter het feit dat je onder de radar blijft?
We leven in een tijd van sociale media overexposure die verwarrende realiteiten creëert. We navigeren in een waas van verkeerde informatie en hectische sociale conditionering. Afleiding krijgt de voorkeur boven concentratie, het automatische boven het reflexieve, en confrontatie boven empathie. De aardse orde wordt vervangen door de digitale orde die de dingen en emoties van de wereld denaturaliseert door ze te automatiseren.
Dit alles overweldigt mij en door op de achtergrond te blijven, kan ik me rustig bewegen zonder me al te veel bloot te geven aan de media die een “SpY” personage moeten creëren waarvan iedereen een geestige en briljante samenvatting verwacht over de intenties van de werken.
Hoe ben je begonnen met wat je doet en hoe zijn je publieke interventies in de loop der jaren geëvolueerd?
Eind jaren 80 – aangetrokken door de schilderingen die ik op straat zag – ben ik begonnen met het schilderen van graffiti.
Als autodidact begon ik mijn eigen schilderijen te ontwikkelen en mezelf te identificeren met mijn eigen stijl, ik had geen ervaring en was ook niet opgeleid aan een kunstacademie, maar ik voelde me sterk aangetrokken tot het idee om mijn naam overal te zien.
Na vele jaren op straat te hebben gewerkt, was het als een natuurlijke evolutie dat ik een scherp gevoel ontwikkelde om de stad te zien als een artistieke drager met grote mogelijkheden om mijn huidige stedelijke kunstwerken te maken.
Van graffiti tot heden, ben ik gekenmerkt door een standvastigheid en nieuwsgierigheid om andere middelen en formaten in mijn werk te onderzoeken. Ik besteed veel tijd aan de ideevorming, de theorie, de praktijk en het beheer van projecten. Mijn bedoeling is om belangrijke vragen op te werpen die reflectie genereren rond het werk, en ik tracht deze benaderingen te formaliseren en te communiceren via verschillende formats.
Het is een reis geweest waarbij ik mijn werkmethode heb getransformeerd en nieuwe manieren van werken heb voorgesteld binnen dit kader.
Er zijn veel mensen betrokken bij de ontwikkeling van je ideeën, kun je uitleggen wat het platform van SpY Studio is en hoe jullie werken?
Het is een zeer dynamische studio die zich snel aanpast aan de nieuwe uitdagingen van elk project. De studio is zowel een laboratoriumruimte als een eclectisch team van specialisten, technici en ambachtslieden, die samenwerken met een grote wil om te leren en te onderzoeken. Het verweven van disciplines en het samenwerken met andere professionals uit verschillende gebieden veronderstelt een solide werkmethodologie die zich goed aanpast aan verschillende uitdagingen en tegelijkertijd flexibel genoeg is om open te staan voor experimenten met het onverwachte.
De Studio onderzoekt en experimenteert momenteel met kinetische kunst in beweging en het gebruik van nieuwe gereedschappen en media die het digitale, mechanische en elektronische combineren met elementen van de stedelijke verbeelding die we gewoonlijk in de straten van elke stad aantreffen.
Zo werken wij bijvoorbeeld aan een grote permanente kinetische installatie voor het atrium van een ziekenhuis in Zwitserland. Het vereist een gesofisticeerd ingenieurswerk dat zich onschadelijk integreert in de architectuur en een op maat gemaakt programmeersysteem dat alle bewegingen van het werk tot leven zal brengen. Het is een project waaraan wij zullen samenwerken met een ingenieursbureau en twee architectuurstudio’s en het zal twee jaar duren tot het ziekenhuis voltooid en operationeel is.
Op een meer efemere manier hebben wij onlangs in de magazijnen van de oude wapenfabriek een kinetische sculptuur gerealiseerd, ECLYPSES genaamd, van 60 meter lang, bestaande uit 20 mobiele schijven met achtergrondverlichting en een geluidssysteem. Dit werk betrekt bezoekers in een unieke ervaring door de modulatie van schaal, licht, kleur en muziek. De verschillende elementen worden samengevoegd door middel van choreografieën die een opeenvolging van hypnotiserende en meeslepende patronen vormen.
En op welke manier heb je je als kunstenaar ontwikkeld nu je werken steeds meer worden opgepikt in vele steden en door diverse culturen op verschillende continenten?
Elk project is uiteindelijk een leerproces, want er is nooit een werk zoals het vorige. Het gaat altijd om nieuwe uitdagingen waarbij we nieuwe instrumenten proberen te begrijpen en met elkaar te verbinden, verschillende onderzoeksprocessen voorstellen en ons omringen met het best mogelijke team om ze uit te voeren.
Zoals ik al zei, probeer ik via mijn werken belangrijke vragen aan de orde te stellen die wij als samenleving in het oog moeten houden. Deze zoektocht wordt geformaliseerd door conceptuele contrasten tussen de esthetiek van mijn werken en de moeilijke connotaties van de objecten waarmee ze zijn gebouwd, vaak elementen die worden gebruikt om het gedrag van mensen te conditioneren.
Het werk ‘Barrier Tape’ op de NDSM gaat een relatie aan met de natuurlijke elementen eromheen wat een hypnotiserende (multi-zintuiglijke) ervaring creëert voor de toeschouwers. Kun je meer vertellen over hoe je idee voor dit werk tot stand is gekomen en waar deze fascinatie voor het gebruik van alledaagse voorwerpen in je openbare kunstwerken vandaan komt?
Het gaat om het creëren van nieuwe werken vanuit het alledaagse. Je begint het proces op basis van elementen die al bij de meesten bekend zijn, maar als je ze hergroepeert tot een nieuwe combinatie, creëer je al iets nieuws en gedenkwaardigs.
Dit is een geluidssculptuur gemaakt met gerecycleerde afzettingstape die de lijn van kinetische werken met hypnotiserende patronen die ik in mijn laatste projecten heb verkend voortzet.
Iets fundamenteels in het werk is de dialoog met de context en de werking van de wind die speelt en danst met de tapes waardoor prachtige choreografieën en golvende bewegingen ontstaan door de gehele installatie heen, bijna alsof het een zeegolf is.
Zoals je kunt zien, is het een levend werk dat in wisselwerking staat met het publiek, waardoor het deel uitmaakt van de ervaring en voor iedereen een gedenkwaardig moment creëert.
Je werken zijn in dialoog met hun stedelijke omgeving. ‘Barrier Tape’ onderzoekt de stedelijke context van de NDSM en herinnert aan het steeds veranderende karakter van deze plek en de stad Amsterdam. Hoe bekijk of benader je deze veranderingen als iemand die hier niet vandaan komt en hoe vertaal je dit in een werk?
Ik geloof dat je als kunstenaar met je proposities niet moet streven naar de zelfgenoegzaamheid en acceptatie van een zo breed mogelijk publiek. Je moet trouw en consequent zijn in wat je wilt uitdrukken, en binnen een artistieke strengheid werken, zelfs als dat niet bij iedereen in de smaak valt. Maar je moet ook de context waarin je je werken tentoonstelt begrijpen en daarmee in dialoog gaan, want we hebben een belangrijke verantwoordelijkheid wanneer we onze creaties delen met buren en bewoners die hun ruimte afstaan, anders verschillen we niet veel van het massaal opgelegde reclamelawaai.
Tot slot: je onderzoekt de stedelijke omgeving als een “speelveld vol onaangeboorde mogelijkheden”. Wat voor ‘speelveld’ is de NDSM volgens jou?
De stedelijke omgeving is zonder twijfel een kader dat grote mogelijkheden biedt om te werken en artistieke projecten voor te stellen. Van micro, als een kleine interventie op een stedelijk element, tot macro met een grote installatie in de stedelijke kern van een stad.
Steden kunnen over het algemeen vrij rigide zijn, maar de straat gedraagt zich als een levende entiteit waar bloed doorheen stroomt. Het is geen aseptische ruimte zoals de galerie, het museum of de beurs. Ze evolueert voortdurend en dat maakt deel uit van het creatieproces van de werken.
In het geval van ‘Barrier Tape’ op NDSM is het artistieke voorstel in deze openbare ruimte erop gericht voorbijgangers medeplichtig te maken aan hun eigen stad, en zo de monotonie die hun leven in grote steden doorgaans in beslag neemt, achter zich te laten.
Zelden vinden we artistieke voorstellingen die inbreken in het alledaagse leven van steden om reflectie en dialoog te genereren tussen makers, steden en burgers.
Credits and references
Visuals: Benjamin Kotek, Gert Jan van Rooij, Ruben B Pescos, Jann Senn
“Are We Future Sediment?” (Zijn wij toekomstig sediment?) is de vraag die wordt gesteld op het vijf meter hoge billboard dat begin deze maand op de NDSM is neergezet. Deze tijdelijke installatie is onderdeel van een nieuw project van het Mexicaanse kunstenaarsduo Amauta García en David Camargo, die momenteel artists-in-residence zijn bij de Jan van Eyck Academie in Maastricht. De kunstenaars dienden de winnende inzending in voor de Open Oproep die Stichting NDSM-werf onder de deelnemers van de Academie uitschreef. García en Camargo visualiseren met dit werk de toestand waarin Amsterdam zich over vijftig jaar zou kunnen bevinden; namelijk vijf meter onder zee.
García en Camargo ontmoetten elkaar vijftien jaar geleden en werken sinds 2011 samen aan verschillende projecten. García’s werk omvat sculpturen, video’s en interventies in de openbare ruimte en snijdt sociaal-politieke thema’s aan, waaronder ongelijke kansen op huisvesting in steden. Camargo is een beeldend kunstenaar wiens werk zich richt op het verkennen van verhalen rond de notie van simulacrum (een beeld of voorstelling van iemand of iets) in de context van een door beelden gestuurde maatschappij. Samen richtten zij in Mexico-Stad een kunstenaarscollectief op, genaamd ‘Colective Tráfico Libre de Conocimientos‘, TLC (Free Knowledge Traffic Collective). Het collectief heeft vijf andere leden en experimenteert met de publieke ruimte, onderwijs en kunst en is gericht op kritisch denken, collectief leren en het delen van kennis.
De behoorlijk compacte stad Maastricht is een compleet andere wereld voor het kunstenaarsduo aangezien ze gewend zijn lange afstanden af te leggen in Mexico-Stad. Hun verblijf in Nederland heeft hen meer tijd gegeven om zich op hun projecten te concentreren en de residentie aan de Jan van Eyck Academie bood hen de mogelijkheid om hun werk en onderzoek met verschillende mensen te delen en hun input te verzamelen. Dankzij de Open Call konden de kunstenaars ook de hoofdstad ontdekken. Van de NDSM in Amsterdam hadden ze nog niet eerder gehoord, maar tijdens hun onderzoek leerden ze veel over de rijke geschiedenis van de voormalige scheepswerf en het mogelijke natte lot van de stad. Dat laatste inspireerde hen tot het idee voor de installatie ‘Are We Future Sediment?’ op de NDSM.
Water is een terugkerend thema in het werk van García en Camargo dat zij op een zeer poëtische manier benaderen. Ze stelden vast dat er zo’n contrast is in de relatie die Nederland heeft met water in vergelijking met Mexico. “In Mexico hebben we veel problemen met water, maar anders dan in Nederland. In Mexico is er een gebrek aan. Er valt veel regen, maar daar wordt niets mee gedaan. Het water dat valt, vermengt zich met de aarde van de stad waardoor het meteen vies wordt”, legt García uit. “De droogte in Mexico is zeer complex. In dat opzicht moeten we nadenken over hoe we de regen kunnen opvangen”, vervolgt ze. Voor de Open Call stelde ze een idee voor een mistvanger voor die ze in Mexico hadden willen realiseren maar nog niet konden waarmaken. “Het is een heel goede gelegenheid om te leren hoe het moet, en misschien kunnen we het daar ook doen als we terugkeren naar Mexico”, zegt García. “Het is als een schets voor andere projecten”, vult Camargo aan.
De installatie die het kunstenaarsduo bedacht, bestaat uit een vijf meter hoge banner waarvan de structuur gewoonlijk wordt gebruikt voor openbare reclame langs wegen in Nederland. Binnen deze structuur bevindt zich een mistvanger van gaas die waterdruppels in de lucht opvangt. Het is in wezen een watercollector die de regen condenseert en via een leidingsysteem wordt het water naar de mobiele tuin die ervoor ligt geleid. De totale hoogte van het bouwwerk is vijf meter; het geschatte niveau dat het water in vijf decennia zal bereiken als er geen actie wordt ondernomen. Het meest opvallende is de boodschap die erop geborduurd is: “Zijn wij toekomstig sediment?”.
In plaats van tegen het water te vechten, kunnen we misschien accepteren dat het hier al eerder was dan wij. Hoe kunnen we ermee leven en niet ertegen?
De kunstenaars staan stil bij het idee dat de huidige bodem van Amsterdam het sediment van morgen kan worden. “In die zin zijn wij het toekomstige sediment. En we moeten nadenken over wat voor soort sediment we willen zijn”, zegt García. Hun benadering van het dreigende water is vrij uniek. “In plaats van tegen het water te vechten, kunnen we misschien accepteren dat het hier al eerder was dan wij. Hoe kunnen we ermee leven en niet ertegen?”, voegt García toe. “Het probleem is dat we water nu alleen als object zien, op een zeer utilitaire manier. Misschien zou het goed zijn als we er een soort empathie voor kunnen ontwikkelen”, vervolgt ze. Daarom vangt het werk het water niet alleen op, maar verwelkomt het ook.
Voordat ze aan dit project werkten, zijn García en Camargo begonnen met onderzoek naar twee onderwatervulkanen die zich op de bodem van de zee in het noorden van Nederland bevinden. Deze vulkanen vormden de bodem van het Jura-tijdperk en maken nu deel uit van het zeesediment. “Je moet niet vergeten dat de vulkanen en het water entiteiten van de natuur zijn”, zegt Camargo. “Iets waar we over nadenken is of water en vulkanen hun eigen agentschap hebben en hoe we dat kunnen begrijpen. Hoe kunnen we een andere relatie met hen ontwikkelen? In plaats van ze te zien als dingen of middelen, kunnen we ze zien als subjecten met hun eigen rechten en levenswijze”, voegt García eraan toe. Met hun installatie op de NDSM willen ze “deze verkenning van water als een levend wezen met een geologisch geheugen voortzetten.”
De openbare ruimte is niet alleen het fysieke ding, het pad, het park, de straat of het plein. Het zijn de relaties die die ruimte ontwikkelen. Het gaat erom dat mensen ervaringen delen.
De kunstenaars beschouwen de NDSM als een zeer waardevolle openbare ruimte waar veel verschillende dingen en projecten tegelijk bestaan. Ze benadrukken het belang van het menselijke element in de openbare ruimte. “Ik denk dat werk in de openbare ruimte dat effect van vreemdheid kan veroorzaken. Het is als een schok voor mensen omdat ze niet gewend zijn zoiets te zien en het stelt mensen in staat iets met elkaar te delen. Ik denk dat openbare kunst het ‘publieke’ in de openbare ruimte kan vergroten”, zegt García. “De openbare ruimte is niet alleen het fysieke ding, het pad, het park, de straat of het plein. Het zijn de relaties die die ruimte ontwikkelen. Het gaat erom dat mensen ervaringen delen”, voegt ze eraan toe. Na afloop van de openbare interventie wil het duo de planten die deel uitmaken van de mobiele tuin schenken aan de mensen die in de buurt wonen en werken.
García en Camargo kozen er doelbewust voor een bekend voorwerp – het spandoek – in hun werk te verwerken om het uit zijn gebruikelijke context te halen. “Ik hou van werken waarin gewone voorwerpen uit het straatbeeld worden gebruikt, zoals dit soort reclameborden. Ik zie ze veel in Nederland voor marketing- en reclamedoeleinden. Ze kunnen er van alles op verkopen: producten, huizen of dromen. Maar we kunnen ze ook voor andere ideeën gebruiken, en mensen zullen ze toch herkennen”, zegt Camargo. “Het laat de mogelijkheid van objecten zien”, voegt de kunstenaar eraan toe. In deze context wordt het spandoek gebruikt om een boodschap over te brengen waarover de kunstenaars hopen dat mensen zullen nadenken. “Ik denk dat het in zekere zin een soort grapje is. Het billboard is net een grafsteen”, merkt Camargo op. “Het is een vraag over tijd. De tijd is enorm, het is massief. Een mensenleven duurt 100 jaar, maar de tijd van de aarde is een ander begrip”, vervolgt hij. “Het is dus een uitnodiging om na te denken over de toekomst, maar ook over het heden. Aan wat voor toekomst bouwen we op dit moment?”, voegt García toe.
Klik hier om Amauta García te volgen en hier om David Camargo te volgen op Instagram.
In deze aflevering van onze podcast NDSM X gaan we in gesprek met Henk Schut, NDSM kunstenaar van het eerste uur, over zijn nieuwe werk IN TUNE: een geluidsinstallatie die vanaf 1 oktober 2022 te zien is op de Y-helling van de NDSM-werf.
In 1979 werd het laatste schip vanaf de Y-helling op de NDSM-werf te water gelaten, waarna de bellen die de tewaterlating van een schip aankondigden niet meer klonken. Die stilte wordt nu doorbroken door een nieuw locatie-specifiek kunstwerk van Henk Schut, een kunstenaar die al meer dan 20 jaar opereert vanaf de NDSM-werf. De installatie, die vanaf 1 oktober te zien is op de Y-helling van de werf, bestaat uit een 3 meter hoge stemvork en vier hoorns die het geluid naar de vier richtingen brengen. Zo stemt het kunstwerk op steeds wisselende momenten de omgeving.
Vanaf de Y-helling lopen Henk en Robin samen naar Erik’s house waar hij vervolgens met Petra Heck (curator bij Stichting NDSM-werf) en Ewa Scheifes (programma maker bij Stichting NDSM-werf) in gesprek gaat over zijn nieuwe werk op NDSM. De stemvork van IN TUNE is namelijk gestemd op een grondtoon van 54 hertz, dezelfde toon waarmee grootheden als Jimmy Hendrix maar ook Mozart veel mee hebben gewerkt. Diezelfde toon klinkt vanaf 1 oktober ook op de NDSM-werf en komt via de betonnen muren en het water bij de Y-helling in onze oren terecht. Hoe klinkt het samenspel tussen kunst, geluid, en de altijd verder ontwikkelende stad?
In deze aflevering van NDSM X schuift beeldend kunstenaar en docent belit sağ (1980, Turkije, zij/hen) aan en vertelt ons alles over haar nieuwe werk op de werf ‘An-sisters [NDSM]’
Met ‘An-sisters [NDSM]’ belicht sağ verborgen verhalen en strijd van vrouwelijke Turkse textielarbeiders op de voormalige scheepswerf van NDSM en daarbuiten. Hiervoor interviewden zij verschillende vrouwen en doken verschillende archieven in om licht te schijnen op deze veelal onzichtbare individuen door de generaties heen. Al deze verhalen komen samen in een videografische installatie op NDSM die vanaf 5 november (Museumnacht) een maand lang te zien zal zijn op de werf. Wat vertellen de verhalen van deze vrouwen ons over de geschiedenis van NDSM en van Nederland? En hoe vloeien ze samen in een kunstwerk dat letterlijk en figuurlijk licht schijnt op eerder onzichtbare onderwerpen? Luister nu naar de nieuwe aflevering van NDSM X!
Dit is de laatste aflevering van NDSM X seizoen 3. Maar niet getreurd, in de koude maanden komen we terug met een NDSM X winterspecial! Houd onze kanalen in de gaten voor meer info.
Interview: romain Tardy over 'The Great Indecision Council'
tekst:
Julia Lefeber
Op het hoogste punt van de Y-helling is voor de komende maanden het nieuwe werk ‘The Great Indecision Council’ neergestreken. De in Parijs geboren kunstenaar Romain Tardy is het brein achter de licht- en geluidsinstallatie en visualiseert de meest voorkomende online zoekopdrachten van mensen in de regio. Het werk trekt meteen je aandacht doordat de abstracte patronen en woorden afwisselend voor je ogen verschijnen en verdwijnen en zo inzicht geven in de gedachten van Amsterdammers. We spraken met Tardy zelf om er meer over te weten te komen.
Kun je iets vertellen over de rol die licht en geluid spelen in je werk en welk effect dit heeft op het publiek?
“Hoewel ik al jaren met licht en geluid werk, zou ik mezelf niet beschouwen als een licht- of geluidskunstenaar. Ik denk dat het een van mijn artistieke doelen is om zintuiglijke omgevingen te creëren die reageren op een reeds bestaande context die fysiek, historisch of sociologisch kan zijn. In die zin stellen licht en geluid, vooral wanneer ze worden gecombineerd, mij in staat om mijn eigen vergankelijke landschap in de openbare ruimte te brengen, dat zich vermengt met licht en geluid die reeds deel uitmaken van de omgeving.
Ik ben ook geneigd licht en geluid als de meest universele vorm van vibraties te beschouwen die je kunt bedenken en ook al maakt dit werk gebruik van taal, de licht- en geluidssignalen zouden ook als universele prikkels kunnen worden gezien.”
Het werk The Great Indecision Council dat op de NDSM wordt getoond, laat zowel abstracte patronen als woorden zien. De vorige keren dat de installatie elders te zien was, toonden deze woorden de meest voorkomende Google-zoekopdrachten van het land waar de installatie zich bevond. Hoe ben je op dit idee gekomen?
“Ja, zo werkt de installatie meestal. Om het meer locatie-specifiek te maken voor de NDSM, heb ik het algoritme voor deze versie aangepast zodat het de meest populaire woorden op Twitter in de regio Amsterdam combineert met het meest geraadpleegde nieuws op nationaal niveau.
Het is eigenlijk zelfs een stap dichter bij mijn oorspronkelijke idee: ik wilde met deze installatie onthullen en versterken wat mensen werkelijk interesseert. Mijn veronderstelling is dat wat je op Google en Twitter opzoekt wanneer niemand je in de gaten houdt je echte gedachten weerspiegelt in al hun dimensies en dat is waar de meest triviale gedachten conceptuele of politieke inhoud kunnen ontmoeten.”
De technische infrastructuren achter de verre en draadloze verbindingen zijn enorm en complex
Wat is de meest verrassende online zoekopdracht die je bent tegengekomen?
Een onderdeel van het concept van deze kunstinstallatie is dat ik niet van tevoren kan weten wat er zal worden getoond. Voor een kunstenaar is dit verlies van controle zowel stimulerend als uitdagend. Daarnaast kan ik meestal alleen aan lokale mensen vragen om mij uit te leggen wat de installatie uitbeeldt, omdat ik de taal niet spreek. Dit zorgt soms voor zeer interessante interacties.
Een verhaal dat ik kan delen over hoe ik verrast werd door een Google search was de keer dat ik deze installatie in Frankrijk liet zien midden in de protestperiode van de gele hesjes in 2019. Op dat moment waren er in het hele land massale stakingen en veel mensen vroegen om het aftreden van de regering. Het was erg interessant om te zien dat de installatie deze stemmen versterkte. Ik denk dat het echt zinvol was als kunstproject in de openbare ruimte.
Wat vind je interessant aan het overbrengen van de digitale wereld naar het fysieke domein en het publiek ermee te confronteren?
Ik heb me nooit prettig gevoeld bij het discours waarin alles wat digitaal is als “niet materieel” wordt gepresenteerd (denk aan de woorden cloud, air-something, wireless, light, smart enzovoort). De technische infrastructuren achter de verre en draadloze verbindingen zijn enorm en complex en we beginnen ons nu ook collectief te realiseren hoeveel energie ze vergen. Als kunstenaar is mijn reactie om deze structuren zichtbaar te maken: hoewel ik een visuele benadering heb die vrij minimalistisch is, zijn alle technische structuren en kabels zichtbaar in mijn werk. Natuurlijk hoort het feit dat ik vaak op grote schaal werk ook bij dat idee.
Wat vind je van de NDSM als podium voor je werk?
Ik vind het leuk dat dit tijdelijke werk plaatsvindt op zo’n bruisende artistieke plek tussen andere kunstwerken – sommige officieel, sommige onofficieel – want het gebied is ook een belangrijke plek voor straatkunst. Ik zie ook een interessante parallel in de verschillende manieren om tekst te gebruiken: van graffiti tot enkele eerdere neonwerken in opdracht van Stichting NDSM-werf waarin vrijheid van meningsuiting een centraal onderdeel is.
Soms vind je een beetje magie in een klein hoekje en soms komt het je tegemoet als een helder licht aan een duistere hemel. Zo ook op de werf waar nu onder de halve kraan tientallen “sterren” zweven. Architect en kunstenaar Cosimo Scotucci bracht begin deze maand zijn installatie ‘STARS’ naar de NDSM en creëert zo een droomlandschap vol verwondering. Deze sterrennacht bestaat uit bollen die UV licht afgeven aan de omringende bomen. Hierdoor krijgen deze een extra boost die ze dringend nodig hebben in het stressvolle stedelijke landschap. ‘STARS’ is dus niet alleen een magische installatie, maar helpt ook op innovatieve wijze het ecosysteem te stimuleren. Met al zijn innovaties en designs probeert Scotucci een betere toekomst in te beelden en stimuleert hij mensen daarop te reflecteren. Wij spraken de ontwerper om ‘STARS’ nog meer toe te lichten.
Het werk ‘STARS’ dat je op de NDSM presenteert, lijkt niet alleen op een prachtige glinsterende sterrenhemel, maar heeft ook een doel. Kun je iets meer vertellen over hoe het idee voor deze installatie tot stand is gekomen?
We leven in een zeer turbulente tijd; de klimaatcrisis is de meest bedreigende uitdaging voor de mens. Als kunstenaar en ontwerper zie ik het als een ontwerpopgave. Ik vraag me elke ochtend af: ‘is het mogelijk om een betere wereld te ontwerpen? Is het mogelijk een betere toekomst uit te vinden?”.
Mijn dagelijkse routine bestaat uit experimenten, tests, onderzoek, mislukkingen en soms successen. ‘STARS’ ontstond tijdens een van deze dagen toen ik experimenteerde met de gunstige effecten van specifieke lichtgolven op gestreste planten. Een gestreste plant werkt niet zoals het hoort; te veel stress kan leiden tot blijvende schade of zelfs tot de dood van de boom. Om het wereldwijde plan van koolstofvastlegging uit de atmosfeer te verwezenlijken, moeten we de bestaande flora genezen en ondersteunen. Planten gebruiken de kracht van onze dichtstbijzijnde ster voor hun stofwisselingsproces. ‘STARS’ repliceert het, geeft extra levenskracht aan het omringende landschap en transformeert het tegelijkertijd in een droomlandschap.
De lichtinstallatie gebruikt de zonnestraling waaraan ze overdag wordt blootgesteld en geeft die ’s nachts terug. De bollen tonen verschillende tinten die het zonnespectrum nabootsen. Kunt je wat dieper ingaan op de stilistische keuzes zoals de verschillende afmetingen van de lichtbollen?
Alles begon met het begrijpen welk deel van het zonnespectrum planten gebruiken voor hun stofwisselingsprocessen en hoe ze dit kunnen opvangen en afgeven wanneer het niet op natuurlijke wijze wordt geleverd. Nadat ik de fysica achter het proces had ontcijferd, liet ik de planten gewoon hun favoriete kleuren kiezen.
Met ‘STARS’ wilde ik de hemel wat dichter bij de mensen brengen, hen het gevoel geven dat ze deel uitmaken van de kosmos. Als je ’s nachts naar de hemel kijkt, zien sommige sterren er helderder uit dan andere; sommige dichterbij, sommige schitterender. Ik wilde dit alles naar de aarde brengen, de schoonheid van een sterrennacht nabootsen en de mensen tussen de sterren brengen.
Daarnaast stel je met ‘STARS’ de vraag: “is het mogelijk om de natuur te stimuleren?”. Dit werk laat zien dat er manieren zijn om de bestaande flora te ondersteunen. Wat denk je dat we zelf als individu kunnen doen om de natuur te stimuleren, vooral in een stedelijke omgeving?
Iedereen kan actief bijdragen aan een betere toekomst. We hebben een grote mogelijkheid om vandaag invulling te geven aan de wereld van morgen. Door onze keuzes zijn wij de ware vormgever van onze eigen en collectieve toekomst.
Respectvol en bedachtzaam omgaan met onze keuzes – onze dagelijkse keuzes – zal het hele systeem al beter maken. Elk ding telt op dit moment.
Planten zijn zeer gevoelig voor geluid, licht en vervuiling. Als we goed nadenken over onze koolstofvoetafdruk, kunnen we de planten op hun best laten werken en de basis creëren om het leven op aarde zoals we dat kennen in stand te houden, wat voor mij buitengewoon mooi is.
Beschouw je deze lichtinstallatie als een boodschap om mensen een gevoel van hoop over de toekomst te geven?
Absoluut. Al eeuwen en millennia volgt de mens de sterren om veilig over de donkere oceanen te navigeren. Nu hoop ik dat de sterren ons kunnen helpen om door deze bedreigende tijd van verandering te navigeren. Ik hoop echt dat de mensen die naar de installatie kijken of erover lezen met andere oplossingen komen om dit een betere plek te maken. We zijn net begonnen met een plan om de klimaatverandering te bestrijden en we hebben iedereen nodig om het op te lossen. Ik geloof sterk in mensen, in hun vermogen om zich aan te passen en te reageren op bedreigingen, in hun veerkracht en in hun verbeeldingskracht. Wat ik het leukst vind is om naar de mensen te kijken die net onder de installatie staan met hun neus naar de hemel gericht en een privémoment vinden in de oneindigheid van de hemel.
Wat vind je van de NDSM als een nogal industrieel podium voor je werk dat meer grijs dan groen is?
Oprecht, ik zou geen betere plek voor het project kunnen bedenken. Het is inderdaad grijs, maar het groen groeit er nog steeds en het is onze plicht om het gezond en weelderig te maken. Een plek als de NDSM is een plek waar veel factoren de planten kunnen belasten, maar het is ook de plek waar we het sterkste statement maken. We laten de grijsheid niet winnen, we vechten. We doen er alles aan om te slagen.
Ik denk dat we de hele wereld een boodschap hebben meegegeven. Zelfs als de omstandigheden ongunstig zijn en zelfs als het onmogelijk lijkt, zijn er altijd lichtjes aan onze hemel die we moeten najagen. We zijn tenslotte allemaal van sterrenstof gemaakt.
Klik hier om meer werk van Cosimo Scotucci te zien en klik hier om hem te volgen op Instagram.
In 2022 organiseerde Stichting NDSM-werf de tentoonstelling NDSM Light waarin we kunstenaars vroegen letterlijk en figuurlijk licht te schijnen op on(der)belichte onderwerpen. Één van die werken was ‘An-sisters [NDSM]’ een video-installatie van belit sağ (1980, Turkije, zij/hen), beeldend kunstenaar en docent in Amsterdam.
‘An-sisters [NDSM]’ verbindt en traceert de verhalen en strijd van vrouwelijke arbeidsmigranten uit Turkije door de generaties heen. sağ interviewde verschillende vrouwen voor dit werk: een voormalig textielarbeidster vertelt over het werken op verschillende locaties in Amsterdam, waaronder de NDSM eind jaren 80, begin jaren 90; haar dochter haalt herinneringen op aan het werkende leven van haar moeder; een organisator/vertaler vertelt over het mede-eigenaarschap van een textielatelier op NDSM eind jaren 80. Naast de interviews bevat de film fragmenten uit archieven als Instituut voor Beeld en Geluid en een spoken word audio piece dat uit de interviews is opgebouwd. ‘An-sisters [NDSM]’ traceert de materialiteit, precariteit en onzichtbaarheid van vrouwelijke arbeidsmigranten door de generaties heen.
De gehele installatie zoals die te zien was tijdens de tentoonstelling NDSM Light is niet meer te zien op de werf, maar de film kun je hier bekijken.
NDSM X is terug met een speciale winter editie. De NDSM Billboards hebben namelijk een nieuwe invulling gekregen: drie beelden uit de fotoserie KROSI van Marwan Magroun zijn nu te zien op schaal verspreid over de NDSM-werf.
Architectuur, mode, maatschappelijke thema’s, design en straatcultuur; de Nederlands-Tunesische fotograafMarwan Magroun ziet de grootstedelijke context als zijn speeltuin. Sinds november 2022 mag hij zich voor twee jaar Fotograaf des Vaderland noemen. Een functie die aansluit bij zijn missie om (beeld)cultuur toegankelijker te maken. We gaan met hem in gesprek over zijn werk, inspiratiebronnen en zijn affiniteit met de NDSM-werf.
Door te klikken op 'Accepteren', gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om de navigatie op de site te verbeteren, het gebruik van de site te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen. Bekijk onze Privacy Policy voor meer informatie.