(Un)monumenting: Sunset
Mike Rijnierse & Ludmila Rodrigues
2025
.webp)
Kunstwerk op NDSM door Mike Rijnierse & Ludmila Rodrigues uit de programmareeks (Un)monumenting.


Van 16 januari tot en met 16 februari was Sunset in Amsterdam van Mike Rijnierse & Ludmila Rodrigues te zien vanaf de NDSM-werf. Dit lichtkunstwerk bevroor het moment waarop de zon ondergaat en bracht een artificiële zon tot leven op het water van het IJ. Sunset in Amsterdam nodigde bezoekers uit om stil te staan bij perspectief, ruimte en zintuiglijke waarneming in een stedelijke omgeving.
(Un)monumenting
Sunset in Amsterdam werd gepresenteerd binnen de programmalijn (Un)monumenting, waarin kunstenaars het monumentale karakter van NDSM als plek bevragen. Op NDSM komen monumentaal erfgoed, creativiteit, events en makers samen. In reactie hierop verkennen kunstenaars steeds opnieuw wat het specifieke karakter van de werf betekent en welke rol het kan spelen in de toekomst van de stad en haar inwoners.
Sunset in Amsterdam
Met Sunset in Amsterdam ondermijnden Rijnierse & Rodrigues het klassieke beeld van een ondergaande zon aan de horizon. Het werk bevroor deze beweging en maakte haar in een stedelijke context — waar de horizon vaak ontbreekt — 360 graden zichtbaar.
De kunstmatige zon doemde dagelijks op uit het water van het IJ en reflecteerde op de wisselwerking tussen natuurlijke fenomenen en stedelijke beleving. Sunset in Amsterdam stelde vragen over de rol van open ruimte, de waarde van verstilling en de noodzaak van perspectief in een snel veranderende stad.
Sunset in Amsterdam werd in aangepaste vorm gepresenteerd door Stichting NDSM-werf in 2024 en werd oorspronkelijk gepresenteerd in Delft, geproduceerd door het Highlight Delft Festival.
Over Mike Rijnierse & Ludmila Rodrigues
Mike Rijnierse is een interdisciplinaire kunstenaar wiens werk zich bevindt op het snijvlak van geluid, licht en ruimte. Samen met ontwerper en kunstenaar Ludmila Rodrigues creëert hij installaties die zintuigen op scherp zetten en de relatie tussen lichaam en omgeving verkennen.
Met dank aan: Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK) en Mondriaan Fonds.


